Intresseklubben antecknar: Även om det är en klar majoritet av ledamöterna inom Fed som är för fortsatta ekonomiska injektioner för att undvika recession ökar spänningen hos placerarkollektivet för när avtrappningen ska inledas. I fredags kom det statistik över orderingången för kapitalvaror som steg 3,3 procent i april vilket var betydligt bättre än de 1,5 procent som väntades. Näringslivsklimatet i Tyskland steg oväntat mycket i maj och konfidensindikatorn för Fransk industri steg mer än väntat i maj men i Europa hade de inte så stor effekt. För tillfället är det dock lite omvända världen där positiva makrosiffror riskerar att få Fed att minska tillgångsköpen och det agerar istället som sänke för börserna. Procter & Gamble agerade draglok inom Dow Jones och aktien steg med 3,2 procent, efter beskedet att A G Lafley rekryterats till vd-posten. Han har tidigare varit vd för bolaget mellan 2000 och 2009.
Stockholmsbörsen i fredags: Den svagt positiva inledningen varade inte många minuter och redan efter en halvtimme hade gapet fyllts. Torsdagens stängningsnivå kring 1225 skulle visa sig bli en vattendelare även under fredagen och när nivån testades och höll i samband med positiv amerikansk statistik vid 14.30 vände kursen ner. För tillfället tolkas positiva makrosiffror som kan misstänkas få Fed att dra ner på QE3 som negativt… Nästa nivå att testas blev som jag skrev i fredags marubozulinjen från den 8 maj vid 1215. Nivån höll och siffrorna hyfsades något i samband med stängningen vid 1217,1 som motsvarade en nedgång med 0,6 procent. Det är mestadels nedgåt på de asiatiska börserna nu på morgonen men om inte marubozulinjen punkteras kan det vara en bra nivå att skala in sig för köp vid när veckan inleds.
Förra veckan slutade med en nedgång med 2,2 procent vilket innebär att årets uppgång för OMXS30 nu uppgår till 10,2 procent.
”I tisdags varnade jag för att följa med indexet upp även om det passerade 1250-nivån, vilket skedde. När kursen stigit länge utan rekyler blir placerarkollektivet känsliga för omvärldspåverkan och det skulle inte dröja mer än en dag efter varningen tills vi fick den största nedgången hittills i år”.
Nu bevakar jag utvecklingen kring 1215 och köp kan vara intressant men vi behöver först se tecken på en positiv candleformation och den initiala stoppen bör inte placerar så långt under nivån. Om nivån punkteras kan det gå snabbt ner mot 1200.
OMXS30 inför veckostarten:
SP500 inför tisdagen:
Rapporter på Stockholmsbörsen idag:
– Lundbergs (ändrat datum från 23/5)
Följande aktier handlas idag exklusive utdelning:
– Mobicard (aktier i Capitala, Sweprint), Skånska Energi (2:80 kr), Wise Group (0:10 kr)
Håll koll på följande tider idag:
– SCB: portföljinvesteringar 1 kv kl 9.30
– SCB: detaljhandel april kl 9.30
– Riksbanken: publicerar Finansiell stabilitet 2013:1 kl 9.30
– AF: veckostatistik kl 10.45
– Riksbanken: presskonferens med anledning av stabilitetsrapport kl 11.00
– Regeringen: finansminister Anders Borg talar på Stockholms Handelskammares årsmöte kl 12.00
USA i fredags: Efter en halvtimmes initial nedgång med 0,8 procent för att testa av styrkan kring torsdagens lägsta kring 1637 kom köparna tillbaks. Knappt två timmar innan stängning hade indexet täppt till öppningsgapet och stängningen skedde på ungefär samma nivå som i torsdags. Av de senaste 26 handelsdagarna har SP500-indexet stängt på plus 18 gånger. Den största nedgången bland de ledande börsindexen under fredagen stod Nyse Comp för som backade 0,3 procent men generellt var det små rörelser och volymer hos alla börsindexen i USA under fredagen.
Bästa sektorer under fredagen blev sällanköpsvaror och konsumentprodukter som steg 1,0 respektive 0,5 procent efter de positiva makrosiffrorna. Sämst gick guld- och kraftbolagen som backade 1,4 respektive 1,1 procent.
Omsättningen var som var den lägsta sedan den 12 februari (jag räknar inte klämdagar) uppgick till 1,8 miljarder aktier på S&P 500 vilket var hela 21,2 procent färre aktier än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Endast 29 av de 500 aktier som ingår i S&P 500-indexet steg vilket får anses vara ett svaghetstecken. Förra veckan innebar en nedgång för S&P 500-indexet med 1,1 procent vilket summerar årets uppgång till 15,7 procent jämfört med Nasdaq Composites uppgång i år som nu noteras till hela 16,8 procent.
Endast en av de tre IT-jättarna jag dagligen följer steg under tisdagen. Apple fortsatte upp med 0,7 procent till $445,2. Google föll med 1,1 procent till $873,3 och Facebook noterades för en nedgång med hela 3,0 procent till $24,3.
De två senaste dagarna har kursen fallit inledningsvis men köparna har kommit tillbaks när 20-dagars medelvärde har närmat sig. Jag är dock lite tveksam till att köpa när kursen befinner sig så nära taket i den stigande kanalen.
Asien idag på morgonen: De asiatiska börserna, främst de japanska, faller för femte dagen i rad på grund av den stigande yenen. Vi får förflytta oss 6 månader tillbaks i tiden för att hitta en lika lång obruten uppgångsfas för den japanska valutan. Den kinesiska presidenten Xi Jinping indikerade tidigare idag att landet kan hantera högre nivåer för den japanska valutan och en lägre ekonomisk tillväxt. Den australiska dollarn och oljepriset backar. I Japan indikerade en av ledamöterna i BOJ att höjda räntor kan vara på gång om den ekonomiska tillväxten stiger, dock förutsatt att det inte blir någon ekonomisk instabilitet.